10 pași spre iubirea de sine

10 pași spre iubirea de sine

Iubirea de sine te ajută să obții un nou nivel de siguranță și fericire. Suntem obișnuiți să căutăm iubirea în exterior când, de fapt, primul loc în care ar trebui să existe iubire este în interiorul nostru. Mai exact, înainte să așteptăm să iubim și să fim iubite, ar trebui să ne iubim pe noi însene. Atunci când ai iubire de sine, ai mai multă compasiune și înțelegere față de tine, ești mai bună cu tine și devii, implicit, o persoană mai bună.

Există nenumărate metode prin care poți ajunge la iubirea de sine. Ți-am povestit mai multe despre iubirea de sine și despre miturile care sunt legate de acest concept în articolul anterior, „7 mituri despre iubirea de sine dezmințite”. În articolul de azi, îmi doresc să îți arăt care sunt zece pași esențiali care te ajută să dobândești iubirea de sine.

1. Primul pas către iubirea de sine este renunțarea la ideea că trebuie să fii perfectă.

Dacă îți dorești să cultivi iubirea de sine, primul pas pe care este esențial să îl faci este să renunți la ideea că trebuie să fii perfectă, indiferent dacă ne referim la aspectul fizic, la inteligență sau din punct de vedere social. Ideea de perfecțiune este falsă. Nu te aștepta să fii fără defecte, nimeni nu este. În schimb, este important să înțelegi că fiecare persoană are propriile sale calități și personalitatea proprie.

2. Înțelege că așteptările sociale oferă standarde nerealiste.

Înțelege că așteptările sociale oferă standarde nerealiste, astfel că este recomandat să renunți la a te compara cu alții și la a-ți dori să îndeplinești aceste așteptări ale societății. Fiecare persoană este unică, motiv pentru care comparația nu își are rostul. Ești singura persoană față de care să te compari. Theodore Roosevelt a spus „Comparația este hoțul bucuriei”. Atunci când te compari cu alte persoane, ajungi la un nivel de nefericire care se poate transforma în depresie. În plus, cu cât te compari mai mult, cu atât te pierzi mai mult pe tine însăți.

3. Trăiește clipa prezentă, în fiecare moment al fiecărei zile.

Oprește-te pentru o clipă din căutarea constantă a ceva mai bun sau mai frumos în viață. Recunoaște-ți originile și minunea clipei prezente. Realizează cât ești de norocoasă că trăiești, respiri și exiști ca ființă umană. Odată ce devii conștientă de aceste lucruri, este mai ușor să îți mărești iubirea de sine, încrederea de sine și sentimentul de siguranță.

4. Practică recunoștința zilnică pentru a obține iubirea de sine.

Recunoștința zilnică este secretul pentru a atinge iubirea de sine și fericirea. Fie că începi să scrii într-un jurnal, pe social media sau un blog, ori preferi să îți rezervi câteva minute zilnic pentru a te gândi la toate lucrurile pentru care poți fi recunoscătoare, este important să practici zilnic acest lucru. Poți fi recunoscătoare pentru viața ta, sănătatea, prietenii tăi, cartea pe care ai citit-o sau cafeaua pe care ai savurat-o dimineață. 

5. Acceptă faptul că nu poți controla totul. 

Singurele lucruri pe care le poți controla sunt cele pe care le poți schimba, aici incluzând și reacțiile tale. Nu poți influența alți oameni, modul în care gândesc ei, deciziile sau acțiunile lor. În loc să încerci să controlezi totul în viață, concentrează-te pe modul în care reacționezi la lucrurile respective. Fă tot ceea ce poți și ține de tine, iar în rest, lasă lucrurile să se întâmple în loc să încerci să le controlezi. Amintește-ți că totul se rezolvă de la sine, în cele din urmă.

6. Găsește activitatea fizică pe care o practici cu drag și asigură-te că te ții de aceasta, pentru a-ți cultiva iubirea de sine.

De câte ori nu ai afirmat: „De luni mă apuc de sport?”? Ori poate chiar ți-ai făcut abonament la sală, dar ai omis să mai mergi, din lipsă de timp sau de chef. Testează noi sporturi sau activități fizice, până îl descoperi pe cel care te va face să te simți excelent și pe care să îți dorești să îl practici în mod regulat. Fie că faci dans, zumba, yoga, înot sau orice altceva, reține că sunt nenumărate opțiuni dintre care să alegi. Îndreaptă-ți atenția spre ceea ce îți aduce bucurie și plăcere și practică un sport pentru a te simți bine în pielea ta.

7. Fă-ți curățenie și ordine în toate aspectele vieții.

Sunt convinsă că îți faci ordine și curățenie în casă, însă asta nu reprezintă toate aspectele vieții tale. Sigur că este important să ai o locuință curată și ordonată. Totuși, aceeași ordine și curățenie este bine să se regăsească în toate aspectele vieții tale. Scapă de persoanele toxice din jurul tău, de „haterii” din social media, de persoanele care simți că te afectează negativ. Schimbă toate acestea cu informații pozitive, pentru a trăi o viață pozitivă și bazată pe iubirea de sine.

8. Prețuiește-ți unicitatea.

Fiecare persoană este unică, de aceea este important să îți apreciezi acele lucruri care te diferențiază de celelalte persoane și să înveți să îți iubești aceste caracteristici unice. Ele sunt cele care te fac să fii deosebită, să te diferențiezi de ceilalți. 

9. Renunță la relațiile toxice pentru a cultiva iubirea de sine.

Încheie toate relațiile toxice. Nimeni nu are ce căuta în viața ta, atât timp cât te face să te simți într-un fel neplăcut. Identifică toate relațiile care sunt toxice și îți aduc tristețe și încheie-le. Pentru a cultiva iubirea de sine, este important să faci diferența între relațiile care te ajută să te simți minunat și cele care te afectează într-un mod negativ. 

10. Iartă-te!

Probabil că periodic îți revin în minte amintiri ale diverselor momente în care ai făcut ceva care ți-a provocat regrete, umilință sau rușine. Acum este momentul să te debarasezi de toate aceste amintiri. Nu poți schimba trecutul, dar îți influențezi viitorul. Oferă-ți iertare pentru tot ce ai făcut și care te-a determinat să te simți nepotrivit sau imperfectă. 

Iubirea de sine se poate cultiva prin mici gesturi zilnice

Este important să faci zilnic mici acțiuni care te ajută să îți cultivi iubirea de sine. Fie că ai grijă de corpul tău, făcând exerciții fizice, ori îți celebrezi unicitatea, că renunți la relațiile toxice din viața ta sau trăiești clipa prezentă, este important să îți îndrepți atenția în interiorul tău, pentru a ajunge să te iubești pe tine însăți și, în scurt timp, să culegi roadele acestei iubiri.