Femeia care (se) iubește

13 obiceiuri pentru iubirea de sine pe care orice femeie ar trebui să le urmeze

Femeile sunt sensibile și grijulii. Ele au obiceiul să aibă grijă de toată lumea și să iubească pe cei din jur, uitând adeseori să se iubească pe ele însele. O femeie poartă grija și iubirea soțului și copiilor ei, punându-se, de cele mai multe ori, pe ultimul loc. Aici intervine și un tipar comportamental, care s-a impus de către societate, iubirea de sine fiind de cele mai multe ori greșit asociată cu egoismul. Însă iubirea de sine nu este nicidecum egoism, ci dimpotrivă, ea este necesară pentru a fi bine și a fi capabilă de iubire pentru ceilalți. Azi m-am gândit să îți ofer 13 obiceiuri pentru iubirea de sine, pe care orice femeie ar fi bine să le includă în viața ei de zi cu zi.

1. Încetează să te mai compari cu alte persoane

Am fost crescuți în spirit de competitivitate, astfel că s-a dezvoltat în mod natural comparația cu ceilalți în noi. Însă această comparație poate fi periculoasă. Este important să reții faptul că nu are rost să te compari cu alte persoane, deoarece ești unică. În schimb, este recomandat să te concentrezi asupra ta și a experiențelor tale. Acest lucru te va ajuta să te simți eliberată și să înveți să te iubești mai mult pe tine însăți.

2. Încetează să te îngrijorezi cu privire la părerile celorlalți

La fel ca în cazul comparației, am fost crescuți să avem grijă întotdeauna ce vorbim și cum ne comportăm, la gândul „ce va zice lumea”. Adevărul este că, orice ai face și oricum ai fi, nu poți mulțumi pe toată lumea. Cineva oricum se va găsi să fie nemulțumit cu privire la acțiunile tale, așadar nu merită să pierzi timpul încercând să mulțumești pe fiecare. În schimb, trăiește așa cum îți dorești și bucură-te să fii tu însăți!

3. Iubirea de sine presupune să îți permiți să faci greșeli

De mici ni se spune că nimeni nu este perfect și toată lumea mai greșește. Însă, pe măsură ce avansăm în vârstă, începem să simțim presiune cu privire la aceste greșeli. Simțim tot mai mult că suntem responsabili să facem totul perfect, fără greșeală. Ei bine, uită de asta! Este important nu să nu faci greșeli, ci să înveți din ele atunci când le faci. Îmbrățișează-ți trecutul și conștientizează că te schimbi și evoluezi constant, tocmai datorită acelor mici „greșeli” pe care consideri că le-ai făcut în trecut.

4. Iubirea de sine înseamnă să înțelegi că valoarea ta nu constă în aspectul tău fizic

Valoarea ta este dată de cine ești, nu de modul în care arăți. Societatea încearcă să facă femeile să se raporteze la un anumit tipar fizic, însă acest lucru este greșit. Moda nu trebuie să fie ceva impus, ci stilul tău personal trebuie să se axeze pe lucrurile care te fac pe tine să te simți bine. Uneori, poate ai tendința să crezi că aspectul fizic este ceea ce te definește, însă în astfel de momente, te rog să îți amintești că valoarea ta personală este dată de interiorul tău, nu de exterior. 

5. Nu te teme să elimini persoanele toxice din viața ta

Numeroase persoane aduc energie negativă în viața ta. Sunt acele persoane care te fac să te simți rău, care îți consumă inutil timpul și energia. Atunci când simți că ai astfel de persoane în preajmă, nu te teme să le îndepărtezi din viața ta. Te vei simți eliberată, chiar dacă la început ți se va părea dureros să faci asta. Însă, amintește-ți: este o mare dovadă de iubire de sine să poți elimina persoanele toxice din viața ta. 

6. Iubirea de sine presupune să îți procesezi fricile

Să simți frică este la fel de natural precum este să faci greșeli. Este un lucru firesc, uman, să ai anumite frici. De aceea, este important să nu îți negi fricile, ci mai degrabă să le înțelegi. Evaluează fricile pe care le ai, pentru a obține claritate și a descoperi problemele care îți provoacă anxietate. Vei reuși, astfel, să îți mărești iubirea de sine.

7. Ai încredere că iei cele mai bune decizii pentru tine

Avem tendința de a ne îndoi de noi înșine și de abilitatea noastră de a face ceea ce este bine pentru noi. Învață să te încrezi în sentimentele pe care le ai, în ceea ce îți dictează inima. Tu te cunoști cel mai bine, așadar, este în puterea ta să iei cele mai bune decizii pentru tine.

8. Iubirea de sine presupune să profiți de orice oportunitate a vieții sau să creezi chiar tu oportunități pentru tine

Dacă stai să aștepți întotdeauna momentul perfect pentru a face următorul pas major în viață, s-ar putea ca acesta să nu apară vreodată. Chiar dacă circumstanțele nu sunt ideale, nu ar trebui să te lași împiedicată de asta atunci când îți dorești ceva. În schimb, profită de orice moment și oportunitate pentru a-ți vedea visurile îndeplinite.

9. Iubirea de sine presupune să te plasezi pe tine pe primul loc

Pune-te pe primul loc, fără să ai regrete cu privire la asta. Femeile au fost crescute să îi pună întotdeauna pe ceilalți pe primul loc. Deși este firesc să faci asta în anumite situații, nu îți fă un obicei din a pune mereu pe alții pe primul loc, deoarece acest lucru îți va afecta starea de spirit și echilibrul emoțional.

10. Permite-ți să simți din plin bucuria și suferința deopotrivă

Permite-ți să simți totul pe deplin. Nu îți limita sentimentele. La fel ca frica, durerea și bucuria sunt emoții care te ajută să te înțelegi complet și să conștientizezi că nu ești una cu sentimentele tale.

11. Pentru a mări iubirea de sine, exersează îndrăzneala în public

Obișnuiește-te să spui ceea ce gândești. Îndrăzneala este precum un mușchi, care crește pe măsură ce faci exerciții pentru el. Nu aștepta să primești permisiunea de a te așeza la masă, de a lua parte la o conversație sau de a-ți exprima gândurile. În schimb, acționează și fii conștientă de faptul că vocea ta este la fel de importantă ca a celorlalți.

12. Învață să vezi frumusețea în lucrurile simple

Străduiește-te să observi cel puțin un lucru frumos, oricât de mic, în jurul tău în fiecare zi. Observă-l și fii recunoscătoare pentru el. Recunoștința îți asigură perspectiva și este esențială pentru a te ajuta să fii fericită.

13. Iubirea de sine presupune să fii amabilă cu tine însăți

Lumea este plină de cuvinte dure și critici, dar asta nu înseamnă că trebuie să faci și tu parte din această categorie. Dimpotrivă, vorbește-ți amabil și nu îți spune lucruri urâte. Privește-te și fii recunoscătoare pentru cât de mult ai evoluat. Sărbătorește-te. Nu trebuie să fie ziua ta de naștere pentru a sărbători că exiști și că ești tu, unică și deosebită!

Integrează iubirea de sine în viața ta

Poate nu te simți puternică sau deosebită, dar gândește-te prin câte ai trecut, câtor suferințe le-ai supraviețuit și cât de departe ai ajuns. Ești aici, acum și ești mai puternică decât crezi. Fii răbdătoare și amabilă cu tine. Chiar dacă iubirea de sine nu se cultivă peste noapte, cu timpul, incluzând aceste obiceiuri în viața ta de zi cu zi, vei începe să o simți tot mai activă în viața ta.