7 Mituri despre încrederea de sine dezmințite

7 Mituri despre încrederea de sine dezmințite

Ți s-a întâmplat vreodată să admiri o persoană pentru cât de multă încredere de sine are? Poate apoi te-ai gândit că persoana respectivă este înzestrată încă de la naștere cu încredere de sine ori că este o persoană extrovertită, ceea ce o face încrezătoare în propria persoană. În zilele noastre, toată lumea se străduiește să obțină încredere de sine, întrucât aceasta este esențială atât pe plan personal, cât și profesional. Se vorbește nespus de mult despre încrederea de sine și la fel există nenumărate mituri despre încrederea de sine. Astăzi o să dezmint câteva mituri despre încrederea de sine, pe care posibil să le fi auzit și tu.

1. Cu încrederea de sine fie te naști, fie nu o ai

Unul dintre cele mai cunoscute mituri despre încrederea de sine, de altfel total neadevărat, este acela conform căruia fie te naști cu încredere de sine, fie nu o ai. Adevărul este că toți ne naștem cu încredere de sine doar că, prin prisma experiențelor pe care le trăim fiecare,  fie devenim mai încrezători în sine, fie ne dispare această încredere de sine. Important este să reții faptul că încrederea de sine se poate cultiva și este esențial să faci asta.

De exemplu, deși te naști cu încredere de sine, experiențele neplăcute pe care le experimentezi în primii ani din viață îți scad încrederea în tine însăți. Atunci când asta se întâmplă, vei avea mai mult de muncă pentru a-ți cultiva încrederea de sine, în comparație cu o persoană care a avut experiențe frumoase, care i-au crescut această încredere.

2. Unul dintre cele mai greșite mituri despre încrederea de sine este cel conform căruia doar oamenii inteligenți, frumoși și pricepuți o au

Este important să reții că încrederea de sine nu se bazează pe aspectul exterior, pe inteligență sau pe abilitățile pe care le deții. 

3. Nu poți mima încrederea de sine

O echipă de cercetători de la Universitatea Harvard și Universitatea Columbia au studiat impactul folosirii unor poziții specifice asupra propriilor sentimente de putere. În urma acestui studiu, ei au descoperit că atunci când adopți poziții de mare putere timp de două minute, acestea îți cresc nivelul de testosteron și îți scad nivelul de cortizol, ceea ce te face să te simți mai puternică și mai puțin stresată. Așadar, poți să îți mărești încrederea de sine prin simpla schimbare a limbajului corpului. 

4. Unul dintre cele mai populare mituri despre încrederea de sine este acela conform căruia trebuie să ai succes pentru a avea încredere de sine

Total greșit, cu atât mai mult cu cât este nevoie să fii încrezătoare pentru a putea atinge succesul. Atunci când îți lipsește încrederea de sine, nu vei avea niciodată suficientă încredere că poți reuși, fapt care te-ar putea bloca și împiedica să avansezi înspre realizarea visurilor tale. Chiar dacă ai doar puțină încredere de sine, aceasta te va ajuta să îți atingi obiectivele. 

5. Doar persoanele extrovertite au încredere de sine

Și acesta este unul dintre cele mai greșite mituri despre încrederea de sine. În realitate, nu este o legătură între a fi extrovertit și a avea încredere de sine. Într-adevăr, o persoană extrovertită este în general una care este în centrul atenției, însă încrederea de sine nu presupune doar să fii o persoană deschisă și vorbăreață, ci înseamnă să te simți confortabil în pielea ta și să fii fericită cu realizările tale. 

6. Unul dintre cele mai populare mituri despre încrederea de sine spune că dacă ai încredere de sine, îți place să vorbești în public

Există nenumărate persoane care au încredere de sine și au curajul de a face ceea ce își doresc, dar nu le place să vorbească în public. Cele două, încrederea de sine și vorbitul în public, nu depind una de cealaltă. De fapt, poți să ai încredere de sine și să nu îți placă să vorbești în public, dar să o faci, pentru că știi că te-ai pregătit temeinic pentru asta sau, dimpotrivă, să iubești vorbitul în public, dar să nu ai suficientă încredere de sine.

7. Persoanele care au încredere de sine sunt arogante

Iată încă un mit despre încrederea de sine. Acest lucru nu este deloc adevărat, deoarece persoanele care au încredere de sine nu simt nevoia să se afle în centrul atenției sau să obțină validarea celor din jur. 

Acestea sunt doar câteva dintre cele mai cunoscute mituri despre încrederea de sine. Tu ce alte astfel de mituri cunoști?

Ai nevoie de ajutor pentru a-ți crește încrederea de sine? Te invit cu drag să mă contactezi, pentru a descoperi împreună cum te pot ajuta.