7 mituri despre iubirea de sine dezmințite

7 mituri despre iubirea de sine dezmințite

În zilele noastre, se pune tot mai mult accentul pe un subiect care ne privește pe toți: iubirea de sine. Însă, pe cât de mult ni se spune să ne facem timp pentru noi înșine, să ne plasăm pe primul loc, să avem grijă de noi, pe atât de mult apare la suprafață un vechi tipar de gândire, care consideră iubirea de sine ca fiind ceva negativ. Și, pe cât de multe recomandări există cu privire la cultivarea iubirii de sine, pe atât de multe mituri despre iubirea de sine există. În articolul de azi m-am gândit să îți dezvălui și dezmint șapte astfel de mituri despre iubirea de sine. 

1. Cel mai cunoscut dintre mituri despre iubirea de sine spune că aceasta este echivalentă cu egoismul

În special noi, femeile, am fost crescute astfel încât să îi punem mereu pe ceilalți mai presus decât pe noi. Am fost învățate de mici să ne pese doar de sentimentele și emoțiile celor din jurul nostru. Mai mult, chiar, ni s-a spus că dacă nu punem binele celorlalți înaintea binelui nostru propriu, suntem egoiste. 

Iubirea de sine este adeseori echivalată cu egoismul. În mod total eronat, numeroase persoane consideră că iubirea de sine este egoism. În realitate, a acționa fără a ține cont de sentimentele celorlalți înseamnă egoism. În schimb, a acționa pentru bucuria ta nu înseamnă că ești egoistă. Iubirea de sine înseamnă să iei decizii care sunt pentru binele tău, fără însă a ignora sentimentele celorlalți.

2. Iubirea de sine este considerată echivalentă cu frumusețea materială

Multe persoane consideră că a te îngriji la nivel fizic înseamnă să te iubești pe tine însăți. Mersul la salon pentru manichiură, pedichiură și coafură este considerat iubire de sine. La fel sunt considerate și băile cu spumă. Ei bine, deși îngrijirea personală este, într-adevăr, o dovadă de iubire de sine, adevărul este că iubirea de sine nu este echivalentă cu frumusețea materială. Dimpotrivă, a te iubi pe tine însăți înseamnă să renunți la a mai pune presiune pe tine pentru a arăta conform standardelor impuse de societate.

3. Dintre numeroasele mituri despre iubirea de sine face parte și cel conform căruia aceasta este o formă de vanitate

Numeroase persoane consideră că iubirea de sine constă în a vrea să ieși mereu în evidență, a vrea să fii mereu observat și apreciat. Însă acest lucru nu este deloc adevărat! Iubirea de sine nu înseamnă să atragi atenția asupra ta, ci să acorzi tu însăți atenție vieții tale și a celor din jurul tău. Iubirea de sine nu are nimic de-a face cu narcisismul sau cu vanitatea, așa cum consideră multe persoane. Narcisismul este definit ca fiind interesul excesul asupra aspectului fizic propriu, în timp ce vanitatea înseamnă dorința de a face impresia. Spre deosebire de acestea, iubirea de sine înseamnă să ai grijă de tine însăți, ceea ce reprezintă un cadou pentru cei din jurul tău. în timp ce o persoană vanitoasă zice „sunt mai bună decât…”, o persoană care are iubire de sine spune „sunt importantă”, lucru care o plasează la egalitate cu cei din jur, nu deasupra lor.

4. Iubirea de sine înlătură capacitatea de a fi acolo pentru ceilalți

Iată încă un mit dezmințit! Numeroase persoane consideră că iubirea de sine înlătură capacitatea unei persoane de a fi acolo pentru ceilalți. De fapt, cu cât ești mai capabilă să faci o prioritate din tine, cu atât poți fi mai mult alături de cei dragi. Nu ai cum să torni apă în paharul cuiva atunci când paharul tău e gol. Tot așa, nu poți oferi grijă celor din jur atunci când te simți epuizată sau goală pe interior. 

5. Iubirea de sine este pentru persoanele slabe sau cele arogante

Când vine vorba despre iubire de sine, cuvinte precum slab și puternic nu au ce căuta în ecuație. Toată lumea are nevoie de iubire de sine, indiferent de cât de slab sau puternic este. Dacă toată lumea ar avea iubire de sine, nu ar mai exista atâta suferință, întrucât ar avea suficient respect pentru a nu se pune pe ei înșiși în situații periculoase. Iubirea de sine este necesară și esențială pentru toți oamenii, indiferent că sunt puternici sau slabi, bogați sau săraci.

A vrea să îți crești iubirea de sine nu te face o persoană slabă și nici una arogantă. Pur și simplu, când simți că îți dorești mai multă iubire de sine, înseamnă că îți dorești să te simți mai împlinită, mai puțin stoarsă de energie, mai inspirată și mai motivată în fiecare zi. 

6. Unul dintre numeroasele mituri despre iubirea de sine pe care îl dezmint este cel conform căruia dorința de a cultiva iubirea de sine înseamnă că nu îți pasă de ceilalți

Suntem atât de obișnuiți să preluăm conducerea în viețile celor dragi încât, atunci când începem să ne concentrăm atenția asupra noastră înșine, ni se pare că acest lucru ne face centrați pe sine și denotă că nu ne mai pasă de ceilalți. Totuși, este important să reții că iubirea de sine nu presupune să încetezi să fii alături de cei dragi, ci doar să îți stabilești prioritățile astfel încât să ai grijă de tine, de sentimentele, emoțiile și nevoile tale. 

7. Iubirea de sine este doar pentru persoanele care trec prin greutăți și se simt disperate

Oare somnul este doar pentru persoanele care nu beau cafea? Ori mersul la sală se adresează doar celor care își doresc să devină sportivi de performanță? Același lucru este valabil și când vine vorba despre iubirea de sine. Unul dintre cele mai cunoscute mituri despre iubirea de sine este cel conform căruia aceasta le este destinată doar persoanelor care trec prin diverse greutăți în viață și ajung să se simtă disperate, astfel că au nevoie să înceapă să crească iubirea de sine. 

Adevărul, însă, este că oricine se poate bucura de efectele benefice ale iubirii de sine. Și tu te poți bucura de un timp pentru relaxare, de ajutor atunci când simți nevoia și de dezvoltarea pasiunilor pe care le ai, chiar fără să treci prin dificultăți sau să simți disperare. 

Mituri despre iubirea de sine dezmințite

Acestea sunt câteva dintre cele mai cunoscute mituri despre iubirea de sine. Tu ce alte astfel de mituri cunoști?

Înainte de încheiere, doresc să îți lansez o „provocare”, menită să te ajute să cultivi iubirea de sine. Te rog, notează pe o listă trei lucruri mici pe care ai putea să le faci azi pentru tine, pentru a te simți mai bine. Apoi, mi-ar plăcea chiar să îmi spui cum te-ai simțit după ce le-ai realizat.