Află totul despre încrederea de sine

Află totul despre încrederea de sine

Încrederea de sine apare în tot mai multe discuții din ultima perioadă. Se discută despre ea în nenumărate contexte, de la îmbunătățirea sănătății mintale, la cea a stării de spirit și la susținerea pe care le-o oferă persoanelor în atingerea obiectivelor lor personale sau profesionale. Încrederea de sine este atât un sentiment, cât și o acțiune, un proces care implică modul în care o persoană gândește despre sine și despre ceilalți, precum și modul în care persoana funcționează, indiferent de circumstanțe. Azi îți vorbesc despre încrederea de sine, dorindu-mi să te ajut să afli ce este aceasta și să o înțelegi mai bine. Asta deoarece sunt de părere că nu putem vorbi despre creșterea încrederii de sine până nu știm exact ce este ea.

Ce este încrederea de sine?

Încrederea în sine este o atitudine cu privire la abilitățile și calitățile tale. Înseamnă că accepți și ai încredere în tine și ai un sentiment de control în viața ta. Îți cunoști bine punctele tari și slăbiciunile și ai o perspectivă pozitivă despre tine. Încrederea de sine te ajută să stabilești așteptări și obiective realiste, să comunici asertiv și să poți face față criticilor.

Este un concept pe cât de complex, pe atât de greu de definit concret. Putem spune că încrederea de sine înseamnă să te prețuiești pentru cine ești, indiferent de micile gafe pe care le faci, de munca pe care o prestezi sau de lucrurile pe care nu le faci. Atunci când ai încredere de sine, te simți bine cu tine însăți, fără să acorzi atenție micilor imperfecțiuni. Ea te face să te simți demnă de a primi respect și prietenie de la persoanele din jurul tău. Te face să te accepți cu bune și cu rele, cu calități și defecte deopotrivă.

Deși este ideal să ai încredere de sine, există situații și persoane care se confruntă cu o încredere de sine scăzută. Acest lucru te poate face să fii pasivă și supusă, să ai dificultăți în a avea încredere în ceilalți. O încredere de sine scăzută te poate determina să te simți inferior, neiubită și să fii sensibilă la critici. 

Ce nu este încrederea de sine?

Atunci când definim astfel de concepte precum este și încrederea de sine, este util să știm nu doar ce este ea, ci și ce nu reprezintă aceasta. Este important să reții că a avea încredere de sine nu înseamnă să te consideri perfectă sau să ai pretenția de la tine să fii perfectă. Nu înseamnă să ai așteptări sau standarde nerealiste. Ea nu presupune să trăiești o viață lipsită de probleme, durere sau dificultăți, însă te ajută să le faci față tuturor acestor provocări. Totodată, să ai încredere de sine nu înseamnă să fii egoist.

De ce este important să ai încredere în tine?

Încrederea de sine este în strânsă legătură cu calitatea vieții, ea influențează viața pe care o ai. Lipsa încrederii de sine afectează calitatea vieții, deoarece produce sentimente precum îndoială de sine, nevrednicie, inferioritate față de ceilalți, apatie, anxietate și depresie.

În schimb, atunci când îți dezvolți încrederea în tine, ajungi să îți conștientizezi punctele forte și limitările și înveți cum să trăiești cu toate calitățile și defectele pe care le ai. Totodată, înveți să accepți și defectele celorlalți, conștientizând că nu există perfecțiune și nici nu este de dorit să existe. Ea îți conferă sentimentul de a fi complet și un sentiment de pace interioară. Te ajută să ai capacitatea de a crea și a experimenta fericirea.

Încrederea de sine te ajută să ai sentimente bune față de tine, să îți accepți slăbiciunile și greșelile. Chiar și atunci când există lucruri care nu îți plac în legătură cu tine, ajungi să le accepți și să te accepți exact așa cum ești.