Blocaje care nu te lasă să te bucuri de o relație

Cele 4 blocaje care te împiedică să ai o relație

Mai toți oamenii au blocaje sau tipare comportamentale care se formează în copilărie și în familiile lor de origine și, cu cât aceste leziuni apar mai des, cu atât devin mai mult modele neuronale și migrează inconștient la vârsta adultă. Acolo sunt declanșate de diverse situații, în business, dar mai ales în relația de dragoste. Acești oameni se găsesc mereu prinși în aceeași dinamică. Chiar și atunci când știu rațional că ceea ce se întâmplă este distructiv sau inutil, ieșirea din capcanele blocajului are nevoie de toată atenția.

Astăzi primești o listă cu patru posibile blocaje, inspirație cum îți afectează experiența în viață, oportunitatea de a-ți reflecta comportamentul și transformarea într-un „adult” în aceste situații pas cu pas în direcția unei mai multe independențe față de propriile învățături.

Criticul spune că ai făcut ceva greșit și că nu ești în regulă.

Aceasta se manifestă deseori în așteptări exagerate față de sine și de ceilalți, în nemulțumire că încă nu este de ajuns. 

Este un blocaj mental. În capul criticului exista un monolog permanent, gândurile se învârt în cerc – autocritică puternică. 

Dacă cunoști astfel de situații la tine sau de la partenerul tău de dragoste, atunci cel mai probabil ai de-a face cu un model vechi sau cu un blocaj.

Ce poți face? 

Adultul binevoitor poate spune: Ai făcut ceva greșit, dar ești bine, este în regulă.

Amabilul este cel care te „seduce” să îl iei pe „da” în brațe

Lipsa de stimă de sine atunci când vine vorba despre încredere în a nu putea spune nu, dar și în comportamente iraționale sau „dificile” în care persoana în cauză nu se află într-un „critic”, ci într-un „ipocrit”.

Este un blocaj emoțional. Când realizezi că spui un „da” automat în exterior, purtând „masca” persoanei foarte amabile, ai posibilitatea să-ți spui ție însăți „da”, să savurezi un moment de răgaz în care respiri adânc și după aceea să alegi.  

Adultul binevoitor poate să simtă empatie pentru el, să fie mai bun, mai amabil cu el însuși.

Mofturosul este cel care hotărăște să îl iei pe „nu” în brațe

În funcție de caracteristici și impact, această persoană opune rezistență la tot și la toate și, astfel încât să devină frustrată, se poate forma un gol interior. Această persoană nu este nici în rolul criticului, nici în rolul ipocritului, ci în rolul comodului.

Acest blocaj are loc la nivelul acțiunii. Când realizezi că tu din start spui „nu” fără să fii deschisă cadourilor pe care viața le are pregătite pentru tine, ai posibilitatea să te deschizi oportunităților vieții.

Adultul binevoitor poate să-și permită ușurința în viață și să hotărască conștient când spune da sau nu.

Supăratul este cel care ia totul personal

Întotdeauna aceleași conflicte, întotdeauna aceeași epuizare, același comportament dificil, este exemplul persoanei care se află încă în rolul unei victime care cade pradă „nedreptății” vieții. 

Acest blocaj se formează la nivelul nevoilor personale. Atașamentul și acceptarea sunt la fel de importante pentru supraviețuire ca și nevoile fizice de bază. Dar nevoile personale fiind încălcate, se declanșează reacții puternice de stres, iar creierul și sistemul nostru nervos la astfel de situații care pun viața în pericol cunosc doar trei răspunsuri: luptă-fugă-înghețare. 

Adultul binevoitor își cunoaște senzația în corp și știe să diferențieze între un blocaj și realitate.

Astea au fost numai patru blocaje dintr-o listă destul de lungă… care te pot împiedica în relația ta de dragoste, natural și în viață în general sau într-o situație în business. Sunt de părere că relația de dragoste este ca o „scenă” unde lumina reflectoarelor este pusă cu o mare precizie pe blocajul respectiv. Pentru mulți oameni, această vulnerabilitate este greu de acceptat, eu cred cu ardoare că este cea mai impecabilă cale de a ne elibera de blocaje.

De ce ai nevoie pentru a te elibera de blocaje? 

Propoziția: „Am sentimentul…” te poate ajuta enorm.

De exemplu: „Am sentimentul că nu sunt la fel de bun ca alții…” este criticul interior și adesea o expresie a solicitărilor exagerate față de sine, care au apărut din partea unor referințe. Dacă acum mă ocup foarte critic de mine, pot într-un pas următor să mă întreb dacă mă port și cu partenerul meu de dragoste la fel cum mă port cu mine. 

Atunci s-ar putea să descoperi că nu ai vorbi niciodată cu alții în felul cum vorbești cu tine însăți.

„Am sentimentul…” funcționează cu fiecare blocaj dacă aduci curiozitatea necesară pentru investigație.

Îți doresc timp, răbdare și bunătate pentru a scăpa de aceste blocaje

Timp, răbdare și bunătate să elaborezi un mod diferit de a face față situațiilor stresante în care apar blocajele, astfel încât să schimbi modelul automat declanșat. O practică cu experiență de creștere a răspunsului comportamental te poate ajuta să scapi de acest model.

Dacă nimic din toate acestea nu te ajută, poți să mă contactezi și împreună vom descoperi blocajul tău și convingerea care te ține pe loc.