potential

Descoperă-ți potențialul și lasă-l să se manifeste

Fiecare om este diferit. Dar toți merităm șansa de a face tot ce este mai bun din noi înșine. De aceea, viața este generoasă și ne oferă oportunități de „verificare a talentelor” existente. Sunt acele momente pline de intensitate în care atenția este chemată cu strigăte puternice spre interiorul ființei noastre pure, acolo unde se află potențialul nostru unic.

Tu știi care este potențialul tău?

Dacă vrei ca aceste „lecții de viață” să decurgă blând, să nu te copleșească și să nu te ia pe nepregătite, alocă-ți timp pentru o scurtă introspecție:

Te-ai gândit vreodată care este potențialul tău, ce te definește cel mai bine, în ce constă energia ta pură? Fiecare om se naște cu un potențial de bază. Prin experiențele avute, uneori ne îndepărtăm de la acest potențial și ne simțim puțin dezorientați. Această situație nesatisfăcătoare ne pune în mișcare să facem totul pentru a ne apropia din nou de potențialul temporar pierdut.

Găsește răspuns la întrebarea: Care este cuvântul cel mai potrivit care-ți definește potențialul? Ești o bună ascultătoare? Ai răbdare? Ești generoasă? Ești creativă? Iubești structura? Ești un om de încredere? 

Unii oameni găsesc răspunsul imediat, iar alții caută ore, zile, poate luni întregi, să-și descopere „acel ceva” măreț în ei. Și este în regulă, așa cum este! Eu te asigur că acest potențial există în fiecare dintre noi și dorește să fie explorat și folosit la maximum.

Această investigație și găsirea răspunsului te ajută să navighezi prin viață conform resurselor tale. Asta, la rândul ei, te face să-ți gestionezi bine energia și să nu depui un efort inutil, ci doar acela care este necesar ca „diamantul” găsit în interiorul tău să fie șlefuit astfel încât să strălucească la propria ta valoare… și în fiecare zi puțin mai mult, până devine un briliant veritabil.

Când te arăți așa cum ești, interlocutorul tău te percepe apropiată și adevărată.

Deci, fă-ți curaj și arată-te! Și bucură-te că simți fluxul care are loc în întâlnirea profundă. Când îți permiți să intri în contact sincer cu tine însăți și cu oamenii din jurul tău, se întâmplă un mic miracol. Sunt momente de intimitate adâncă, în care această „goliciune” , de a te arăta fără mască, așa cum ești, poate aduce la iveală fragilitatea și imperfecțiunea ta, dar poți mai ușor atinge inima interlocutorului tău și poți simți dacă vrei că inima ta să fie la rândul ei atinsă.

Este un proces de autocunoaștere. La începutul călătoriei mele de dezvoltare personală, eu nu știam că în asemenea momente de intensitate maximă „ascund” rușinea, nesiguranța, stânjeneala… Erau fațete care nu-mi plăceau deloc și încercam permanent să le evit! Astăzi, știu că fără aceste emoții de vulnerabilitate nu reușim să intrăm în contact cu potențialul nostru de bază. Tot acest proces are la bază paradoxul relaxării. Cu cât trăiești ceva mai intensiv sau te simți copleșită sau epuizată, relaxează-te, deoarece în același timp nu îți pierzi starea de bine.

Mulți oameni își doresc apropiere, iar în același timp opun rezistență deoarece frica de vulnerabilitate este uriașă. Acest mecanism se petrece automat, nu într-un mod conștient, dar acest efort inutil de a opune rezistență răpește corpului energie și produce tensionare musculară.

Tu te arăți așa cum ești sau frica de a fi rănită te oprește?

Un studiu de caz

O numesc Eva, o antreprenoare de succes, o femeie care muncește foarte mult și reușește cu dibăcie să așeze sub pălărie business-ul și familia, fetița ei care are nevoie de mamă, iar soțul ei care dorește să-i ofere dragostea lui, grădina și casa care au nevoie de îngrijire, câinele care iubește atenția ei și pisicile care au nevoie de dragostea și îngrijirea ei permanentă. Eva a decis după 9 ani de zile în acest ritm alert să-și aloce timp pentru ea însăși și s-a înscris la cursul: Învață să te relaxezi și să obții ceea ce îți dorești cu adevărat, iar după ce a parcurs cu responsabilitate și curiozitate lecțiile mi-a destăinuit: „Ramona, acum am înțeles paradoxul relaxării, uneori când făceam exercițiile propuse de tine îmi simțeam corpul foarte tensionat, dar dacă acceptam și continuam să le fac fără să-mi „raționalizez” sau să-mi înțeleg mental încordarea mușchilor, corpul se relaxa și starea de bine lua amploare. Cu toate că mă simțeam obosită, mă simțeam și vitală, iar zbuciumul sufletesc se liniștea.”

Corpul uman încearcă în mod constant să-și atingă potențialul de bază. Uneori, printr-un simptom neplăcut, o durere sau tensionare inutilă. Unii oameni încearcă să ignore aceste semnale esențiale. Sunt „strigăte de ajutor” ale organismului. Tu le percepi?

Vei fi răsplătită cu relaxare, o stare de bine și încredere că potențialul tău este cârma vasului tău cu care navighezi prin viață. 

Potențialul de bază nu se poate manifesta, deoarece un tipar comportamental îl acoperă.

Un tipar comportamental este un „fel anume” de a gândi, a simți sau a face, care se repetă de fiecare dată, un automatism. Există tipare dăunătoare și tipare susținătoare. Pentru a le diferenția, este nevoie de conștientizare.

Acum îmi fac singură puțină concurență: Cel mai bun „terapeut” este persoana cea mai dragă: Ea are abilitatea să-ți arate „granițele limitative” ale potențialului tău. Fii recunoscătoare pentru aceste cadouri. Partenerul de viață sau cel de afacere cu măiestrie aruncă sare pe rana care nu este vindecată. Respiră adânc, simte că „doare”, acceptă, deschide-ți inima și pregătește-te să-ți recuperezi o bucățică din potențialul pierdut.

Este esențial să-ți redobândești încrederea în potențialul tău, deoarece numai tu deții atuurile pe care le ai, iar folosindu-le reușești să-ți transformi tiparul comportamental dăunător într-un tipar de succes care de fiecare dată te face să-ți simți voința și motivația interioară.