Optimismul ca sentiment de viață

Optimismul ca sentiment de viață

Unii oameni spun că optimismul este o notă de caracter, dar studiile arată că numai 25% alcătuiesc caracterul, iar restul de 75% reprezintă alegerea ta și abilitatea de schimbare. 

Daca mă citești de o bucată de vreme, deja știi că nu voi spune că optimismul este un sentiment pozitiv, iar pesimismul este negativ. „În lumea mea” nu împart emoțiile în două categorii diferite, numai un sentiment neconștientizat poate aduce unele provocări, greutăți și dezavantaje cu el. 

Vrei să te înțelegi mai bine?

Doresc să-ți vorbesc despre optimism, ca sentiment de viață, cu un motiv bine întemeiat, și anume, acela de a te înțelege tu pe tine însăți: îți ofer câteva perspective și te invit la autoreflecție.

Perspectiva numărul 1 – Zâmbetul

Optimismul poate, în primul rând, să-ți schițeze un zâmbet pe buze. Când colțurile gurii se îndreaptă în sus și mușchii feței se relaxează, corpul tău se bucură, deoarece creierul primește informația stării de bine. Creierul nu poate să diferențieze între o situație reală, adică un zâmbet sincer, sau acel zâmbet sub formă de antrenament. Metoda cea mai simplă este să-ți introduci un creion între buze și să respiri blând și profund. Chiar dacă zâmbetul este „artificial”, starea de bine îți pătrunde ființa, astfel încât capul poate să gândească în soluții, fără să se macine inutil. 

Perspectiva numărul 2 – Alegerea șanselor  

Optimismul aduce cu sine și sentimentul „că-ți aparține lumea” care, la rândul lui, uneori poate să creeze unele încurcături.

Una dintre ele este deschiderea la riscuri. Abilitatea de a primi cu brațele deschise riscuri incalculabile este minunată, dar există un DAR, și anume, „sa te pierzi” în mulțimea șanselor primite.

Doresc să te întreb: Care este lumea ta? Răspunsul te va ajuta să-ți găsești din nou focusul pierdut. 

Perspectiva numărul 3 – Neîncredere 

Încrederea de sine este pentru mulți oameni un antrenament îndelungat, cu urcușuri și coborâșuri și stropi de sudoare. Optimista își supraestimează încrederea. O porție de neîncredere adecvată aduce un echilibru sănătos în viață.

Perspectiva numărul 4 – Apropierea

Calitatea optimismului este apropierea. Prin optimism poți să cultivi interesul în tine însăți, în viață și un interes sincer față de aproapele tău. Acest interes te aduce în conexiune cu corpul tău. Conexiunea învinge de cele mai multe ori frica de vulnerabilitate, astfel încât apropierea se petrece de la sine.

Perspectiva numărul 5 –  Dă sens vieții

Optimismul te ajută să-ți alini unele răni din trecut. Prin optimism reușești să ierți mai ușor o situație din trecut, pe tine însăți sau pe o altă persoană. SCHIMBAREA percepției asupra trecutului îți permite să-ți trăiești viața cu mai multă ușurință în prezent.

Atenție! Optimismul, în același timp, te lasă să crezi că tu nu ai traume sau blocaje. 

Este în ordine, dar dacă totuși simți că ți-ai pierdut încântarea sau sensul în viață, înseamnă că există o șansă de a face pace cu trecutul. La timpul potrivit, vei găsi pe cineva care te ia de mânuță și te ghidează pe calea ta de realizare de sine.